Laptele de bivoliță a început să fie mult mai căutat decât cel de vaci, având cu 50% mai mult calciu. De asemenea, nutriționiștii au explicat că acest produs conține o cantitate mare de proteine. Totuși, bivolii sunt pe cale de dispariție, iar fermierii susțin că este mult mai rentabil să crească vaci.
În urmă cu 30 de ani, bivolii erau foarte prezenți în gospodăriile din mai multe zone ale țării, însă acum au ajuns să fie pe cale de dispariție. Spre exemplu, în localitatea Suciu de Jos, judeţul Maramureş, numărul acestor animale a scăzut de la 600 la 60. Doar câteva familii din localitate se mai ocupă de creșterea lor. Un localnic a mărturisit că îngrijește bivolii de drag, însă mulți fermieri au ales să crească vaci pentru că este mai rentabil.
„Numai noi îi ţinem pentru că ne sunt dragi. Unul tânăr dacă nu îi iese banul, nu stă lângă ei. Nu se rentează, la 50 de bivoli trebuie 30 de milioane, un salariu minim.”, a declarat un localnic pentru Observator News.
Citește și: Care este cea mai sănătoasă pâine din România, potrivit dr. Adrian Copcea: „Se face încă din antichitate”
Unul dintre motivele pentru care creșterea vacilor este mai rentabilă decât cea a bivolilor îl constituie cantitatea de lapte pe care îl dau. Mai exact, o bivoliță dă maximum 10 litri, în timp ce o vacă dă până la 25 de litri. De asemenea, subvenția de la stat e mai mică. Totuși, unii fermieri sunt mulțumiți pentru că reușesc să câștige un ban în plus.
„E rentabil, după pensia mică, mai adunăm ceva, cât de cât. Cât costă un litru de lapte? 4,50 la stat. La abonaţi 5,6 lei.”, a spus Anuca Nechita, localnică.
În piețe și în magazine, produsele din lapte de bivoliță, precum mozzarela, smântână sau urdă, sunt foarte rare. Totuși, vânzătorii au dezvăluit că sunt foarte cerute, iar unii clienți susțin că se străduiesc să le găsească.
„Le consumăm, dar sunt foarte rare. Îmi place enorm de mult smântâna de bivoliţă, dar nu o găsim. Mai găsim şi cu lapte de bivoliţă, dar e foarte rar.”, a mărturisit un client.
Un kilogram de mozarella din lapte de bivoliță costă 80 de lei, iar aceeași cantitate de urdă, burduf sau telemea este 60 de lei. Totodată, cei care își doresc un litru de lapte trebuie să scoată din buzunar 15 lei, iar pentru unul de smântână 50 de lei.
Deși prețul produselor din lapte de bivoliță nu este deloc unul mic, medicii susțin că este mult sănătos decât cel de vacă. Nutriționistul Iulia Trif a explicat detaliat care sunt beneficiile acestui produs.
„Conține o cantitate importantă de proteine, cu o valoare biologică foarte bună. Mai mult calciu, cu 50% mai mult decât laptele de vacă. Mai puţin colesterol, cu 30-40%.”, a explicat nutriționistul Iulia Trif.